Balat gezilecek yerler rehberi



Balat'ta gezilecek yerler rehberi


Instagram sayfamızdaki paylaşımımızda İstanbul'da yapılacaklar ilk 100 listesine Balat semtini keşfetmeyi mutlaka eklemeniz gerektiğini söylemiştik.Peki ne var bu Balat'ta diye soracağınızı düşünerek Balat sokaklarını arşınladık ve sizin için kısa bir Balat'ta gezilecek yerler yazısı hazırladık. Balat'ı en güzel mekanları, tarihi yapıları, meşhur  cumbalı evleri ve rengarenk sokaklarıyla hadi birlikte keşfedelim.




balat mekanları - balat mekan önerileri - balat - istanbul - seyahat önerileri




İlk durak tabii ki Balat'ın rengarenk sokakları ve Cumbalı Evleri

Balat semtini bizlere sevdiren ve tam olarak Balat'ın ruhunu bizlere yansıtan en önemli değerlerin başında Balat'ın rengarenk sokakları ve unutulmaya yüz tutmuş Cumbalı evleri geliyor. Bu rengarenk sokaklarda gezinirken yıllarca ayakta durmayı başarabilmiş kimi ahşap kimi betonarme Cumbalı evleri hemen sizleri karşılıyor. İki ya da üç katlı Cumbalı Evlerinin bazılarının altında butik mekanlar da keşfetmeniz mümkün. Dileriz bu güzelim evler ve sokaklar her daim koruma altında tutulur. Çünkü Balat bu haliyle çok güzel.





merdivenli yokuş - balat sokakları - balat - unesco


Balat'ın en popüler sokağı "Merdivenli Yokuş"

Balat sokaklarının en çok ilgi gören noktalarından biri de Merdivenli Yokuş. Biz de dahil olmak üzere Balat sokaklarını keşfe çıkanların ilk uğradığı durak bu meşhur yokuş oluyor. Oldukça dik bir rampa üzerine kurulu sıra sıra dizilmiş rengarenk cumbalı evlerden oluşan Merdivenli yokuş seveceğiniz ilk yokuş olacaktır. Bu bölge o kadar dikkat çekmiş olacak ki düşünün Unesco tarafından aslına uygun şekilde bizzat restore edilmiş ve şu an ki güzel görünümünü kazanmış.





balat kahve mekanları - maison balat - balat sokakları - balat - istanbul


Balat'ın butik kahve mekanlarında kahve keyfi yapmadan olmaz

Balat sahilinden iç sokaklarına doğru ilerlediğinizde karşınıza çıkan sağlı sollu nitelikli kahve dükkanlarında kahve keyfi yapmadan Balat ziyaretinizi bitirmek tabii ki olmaz. Nitelikli kahvenin en iyi temsilcilerini ve daha birçok butik kahve mekanlarını Balat'ın eşssiz dokusu içerisinde keyifle keşfe çıkabilirsiniz. Güzel bir kahve için; Coffee Department, Brew Coffee Works, Cooklife, Cumbalı Kahve, Coffee and Guide, Balat Kadraj, Balatkapı ve Maison Balat sizlere önerimizdir. 





balat sokakları - fener rum lisesi - balat tarihi mekanlar - balat - istanbul


Adeta bir şato görünümüyle "Fener Rum Lisesi"

127 yıllık bir geçmişe sahip ve hala sapasağlam duran Fener Rum Lisesi Balat sokaklarını renklendire en güzel mimarilerden biri. Binanın günümüzdeki hali Fener Rum Erkek Lisesi mezunu Mimar Kostandin Dimadis tarafından inşa edildiğinden beri burada eğitim veriyor. Binanın kırmızı tuğlaları duyduğumuza göre Marsilya'dan getirtilen özel ateş tuğlalarıymış. 





balat sokakları - kanlı kilise - maria muhliotissa - balat tarihi mekanlar


İlginç hikayesiyle "Kanlı Kilise"

Korkmayın, korkmayın. Kilise kanlı kilise olarak adlandırılmış ama tabii ki kanla boyanmamış. Bizans döneminden günümüze kadar kilise olarak kullanılmaya devam eden Balat'ın en eski eserlerinden biriymiş Maria Muhliotissa (Moğolların Meryemi) kilisesi. Renginden ötürü halk taradından Kanlı Kilise olarak da tanınıyor bu kilise. Hemen yakınındaki Fener Rum Lisesi ve bu kilise yakınlarında gezerken insanın içinde farklı bir heyecan yaratıyor. Anlatılan hikayeye göre; 13. yüzyılda Bizans imparatoru Mihail Paleologos, müttefiklik sağlamak amacıyla gayri meşru kızı Maria'yı (Meryem) Moğol hükümdarı Hülagu Han ile evlenmesi için Moğol sarayına gönderir. Tabii yollar uzun. Maria saraya gidene kadar yaşlı hükümdar Hülagu hakkın rahmetine kavuşur. Maria daha sonra bu hükümdarın oğlu Abaka Han ile evlendirilir. Talihsizlikler serüveni gibi gelişen olaya bakın ki Abaka Han da kardeşi tarafından öldürülür ve Maria haliyle dul kalır. Sonrasında Maria İstanbul'a döner ve bu kanlı kilise yanındaki manastırda hayatını devam ettirir. Artık hikayesini de bildiğinize göre bu kiliseyi ve çevresini gezerken hikayesini de gözünüzde canlandırabilirsiniz.




balat sokakları - balat mekanları - balat gezi - balat fener - seyahat blogu


Adeta Güney Amerika filmlerinden çıkmışcasına bir yer: Sancaktar Yokuşu

Filmlerden izlediğimiz Güney Amerika ve İtalya sokakları gibi bir güzelliğe sahiptir Sancaktar Yokuşu. Filmlerden izlediğimiz gibi diyoruz çünkü;  Güney Amerika veya İtalya'yı henüz keşfedemedik. Sancaktar yokuşunun tam da bu kısmında gezinirken kendinizi ufaktan turist havasında hissedebilir, güzel hatıra fotoğrafları çekebilirsiniz. Malesef ki bu binayı uzunca bir süredir böyle görüyoruz. Ne bakım ne de bir güzelleştirme yapılmıyor.



Balat keşiflerimiz bitti mi tabii ki bitmedi. Bu yazımıza daha yemek mekanları, müzayede yapılan mekanlar gibi daha birçok içerik ekleyeceğiz. Takipte kalın...
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2 yorum:

  1. Evleri ,sokakları çok güzelmiş.Daha önce gitmek kısmet olmadı ama bu yazınızdan sonra ilk tatil programımı burası için yapıcam sanırım.Teşekür ederim çok beğendim...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mutlaka geziniz. Tarihi sokakları arasında keyif verici kafeleriyle oldukça huzurludur. Özellikle haftaiçi insan kalabalığı olmadığı zamanlar.

      Sil